ActionAidNederland

ActionAid is een beweging van mensen die wereldwijd samenwerken om armoede en onrecht te bestrijden.

Onderwijs in Afrika

maandag, September 2, 2013 - 09:49

Een paar maanden geleden bracht ik een bijzonder bezoek aan Rwanda. Een land dat bij de meeste van ons herinneringen oproept aan de vreselijke genocide in 1994. Maar waar de Hutu’s en Tutsi’s ooit gewapend tegenover elkaar stonden, werken zij nu gezamenlijk aan de wederopbouw van hun land. Onderwijs staat daarbij centraal.

In Rwanda gaan inmiddels vrijwel alle kinderen vanaf vijf jaar naar de basisschool. Een groot probleem is dat helaas maar 40% van de kinderen de basisschool ook echt afmaakt. Veel kinderen hebben aan het begin al een leerachterstand. Ze hebben amper kennis van het ABC of zijn als peuter chronisch ondervoed geweest, waardoor hun ontwikkeling is achter gebleven. Ouders worden geacht hun kinderen al vóór hun vijfde jaar te leren lezen en schrijven.

Voor de meeste ouders is dat heel moeilijk. Ze zijn zelf niet geschoold, of hebben geen tijd om hun kinderen te begeleiden omdat ze de hele dag werken om voedsel te verbouwen.

Ik reisde af naar Gitesi, waar een vrouwencoöperatie ActionAid heeft gevraagd om een Early Childhood Development Center te financieren. Dit is een school waar kinderen onder de vijf jaar gezonde voeding krijgen en worden voorbereid op het basisonderwijs. De school ging in 2011 open, heeft inmiddels 77 leerlingen en is volledig zelfvoorzienend. Niet alleen de kinderen profiteren, maar ook de ouders. Nu de kleintjes op school zitten, hebben zij meer tijd om op het land te werken waardoor hun inkomen toeneemt.

Ook de overheid in Rwanda is enthousiast over het project en heeft besloten meer van het eigen overheidsbudget te investeren in deze vorm van onderwijs. Een grote overwinning!

ActionAid wil dolgraag meer van deze projecten opzetten. Niet alleen in Rwanda, maar in heel Afrika. We zien dat wanneer we een project uittesten, we de overheid kunnen overtuigen het over te nemen en uit te rollen. Helpt u ons mee om ook deze projecten gefinancierd te krijgen?

Help mee >