ActionAidNederland

ActionAid is een beweging van mensen die wereldwijd samenwerken om armoede en onrecht te bestrijden.

Jaarverslag 2013

donderdag, May 8, 2014 - 15:00

Een kleine greep uit ons werk in 2013. Meer lezen over ons werk in 2013? Het jaarverslag kunt u hier downloaden.

Belastingontwijking aan het licht gebracht

Met het onderzoeksrapport ‘Sweet Nothings’ zette ActionAid de schijnwerpers op de dubieuze positie van het Nederlandse belastingstelsel in de wereldwijde belastingontwijking. Door een Nederlandse brievenbusmaatschappij ontwijkt de Britse suikerfabrikant Associated British Food Group (ABF) op grote schaal belasting in Zambia. Terwijl ABF enorme winsten opstrijkt, blijft Zambia één van de armste landen ter wereld. Van dit geld hadden jaarlijks 48.000 kinderen in Zambia naar school kunnen gaan. Mede door onderzoek en acties van ActionAid staat het aanpakken van belastingontwijking nu hoog op de politieke agenda.

Een leenstelsel voor zaden

Uit gesprekken met Oegandese boerinnen bleek dat zij vaak te weinig zaaigoed hebben om voldoende te oogsten. ActionAid ging op zoek naar een duurzame manier om zaden te verstrekken aan deze vrouwen en zette een leenstelsel op. De zaden worden ingekocht bij een betrouwbare producent en getest op droogtebestendigheid. Bewoners beheren de zadenbank vervolgens zelf, die steeds groter wordt doordat elke oogst weer nieuwe zaden oplevert. Voor ruim 15.000 vrouwen is het leven positief veranderd!

Mijnbouwvervuiling bewezen

De diamantmijnen in de Marangestreek in Zimbabwe zorgen ervoor dat de rivieren Odzi en Save sterk vervuild raken. Het bruine water van beide rivieren wordt door bewoners gebruikt als drinkwater en om zich te wassen. Reden voor ActionAid om samen met partner ZELA onderzoek te starten. En wat blijkt, monsters van het vervuilde water duiden op serieuze bedreigingen voor de gezondheid van dieren en vooral kinderen! Op basis van dit onderzoek is ZELA nu in gesprek met het Ministerie van Mijnbouw, dat heeft aangekondigd te gaan praten met het mijnbouwbedrijf en de getroffen bewoners.

Gezonde voorbereiding op het basisonderwijs

In Rwanda heeft ActionAid een Early Childhood Development Centre (ECDC) in Gitesi opgericht: een soort ‘voorschool’ waar kinderen onder de vijf jaar gezonde voeding krijgen, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen en worden voorbereid op het basisonderwijs. Het bleek zo’n succes, dat de Rwandese overheid heeft besloten deze vorm van onderwijs op te nemen in het nationale onderwijsprogramma.

Vorig jaar is ActionAid begonnen met het oprichten van een tweede ECDC, in Muko. Het is een geheel zelfvoorzienend centrum: een schoolgebouw, gediplomeerde docenten, meubilair, lesmaterialen, groentetuin, waterbassin, koeien en kippen.

 

ActionAid is een internationale ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het beschermen van mensenrechten en het bestrijden van armoede. ActionAid heeft kantoren in meer dan 40 landen en een hoofdkantoor in Johannesburg.