ActionAidNederland

ActionAid is een beweging van mensen die wereldwijd samenwerken om armoede en onrecht te bestrijden.

Stap vooruit: ActionAid praat met Italiaans bedrijf over landroof in Senegal

donderdag, June 26, 2014 - 13:08

Na campagne gevoerd te hebben in zowel Senegal als Italië, zat ActionAid deze week met het Italiaanse bedrijf Tampieri Finance Group om de tafel. Dank aan allen die mee hebben geholpen door de petitie te ondertekenen!

Tampieri zit achter de joint venture Senhuile-Senéthanol die voor een agro-industrieel project in Ndiaël, Senegal 20,000 hectaren land heeft verkregen waar 9000 mensen van afhankelijk zijn voor hun bestaan. En dit zonder consultatie of voorafgaande, vrije en geïnformeerde toestemming van de lokale Ndiaël gemeenschap.

File 24501

Het bestaan van de lokale bevolking wordt bedreigd omdat het de toegang tot voedsel, water en hout voor vuur, alsmede de graasweiden voor het vee belemmerd. De meerderheid wil dan ook dat het bedrijf zich uit de regio terugtrekt.

ActionAid overhandigde de petitie met meer dan 60,000 handtekeningen aan de Directeur van Tampieri. Tijdens de meeting zei het bedrijf dat ze een culturele mediator hebben aangenomen en een dialoog te starten met de lokale gemeenschappen.

Luca Da Frai die namens ActionAid bij de meeting aanwezig was stelt: 

“Het is gewoon onaanvaardbaar dat een bedrijf het land verkregen heeft waar duizenden mensen van afhankelijk zijn zonder enige consultatie of overweging hoe zij zouden worden geraakt. We erkennen de bereidheid van Tampieri om met de Ndiaël gemeenschap van 37 dorpjes te spreken en we verwachten dat het bedrijf een duidelijk plan voor goede consultaties zal opzetten. Tampieri moet het juiste doen: dit project stoppen en de landrechten van de gemeenschappen herstellen.”

Je kunt nog steeds meehelpen de landrechten van de Ndiaël gemeenschap te ondersteunen door de petitie te ondertekenen of te delen.

Hoe meer publieke druk, hoe groter de kans dat het bedrijf de landrechten en het bestaan van de lokale bevolking respecteert.

ActionAid is een internationale ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het beschermen van mensenrechten en het bestrijden van armoede. ActionAid heeft kantoren in meer dan 40 landen en een hoofdkantoor in Johannesburg.