ActionAidNederland

ActionAid is een beweging van mensen die wereldwijd samenwerken om armoede en onrecht te bestrijden.

ActionAid roept op om de landroof in Tanzania te stoppen

woensdag, March 18, 2015 - 12:36

Een nieuw rapport van ActionAid toont aan dat gemeenschappen in Tanzania van hun land worden verdreven om plaats te maken voor een suikerrietplantage die wordt gerund door het Zweedse EcoEnergy. Hierdoor verliezen mensen uit Tanzania land waarvan ze afhankelijk zijn voor hun voedsel en inkomen. De plantage is een vlaggenschipproject van de New Alliance for Food Security and Nutrition, een initiatief van de G8 om de landbouwinvesteringen in Afrika te verhogen.

Ondanks dat EcoEnergy met de getroffen bewoners over het project heeft gesproken, ontdekte ActionAid dat velen van hen niet de keuze hebben gekregen om al dan niet te verhuizen. Ook zijn ze niet genoeg geïnformeerd over de impact die het project zal hebben op hun mogelijkheden om van het land te blijven leven en hun families te voeden. Doordat er geen goed geïnformeerde instemming van de lokale bevolking was,  is er sprake van landroof. Bovendien zouden boeren die wel willen participeren in het project zich zwaar in de schulden moeten werken.

Anza Ramadhani, een boerin uit Bagamoyo, zegt “We hebben nooit de kans gehad om de beslissingen die over ons land en onze toekomst genomen werden te beïnvloeden. Er was geen enkele transparantie. We weten niet waar we geherhuisvest zullen worden of hoeveel de compensatie zal zijn.”

Daarom roept ActionAid de overheid van Tanzania op om het project uit te stellen en eerst de gemeenschap volledig te informeren over de impact van het project, met hen te overleggen over eventuele herhuisvesting, compensaties en contracten en hen zelf een beslissing laten nemen.

ActionAid is een internationale ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het beschermen van mensenrechten en het bestrijden van armoede. ActionAid heeft kantoren in meer dan 40 landen en een hoofdkantoor in Johannesburg.