ActionAidNederland

ActionAid is een beweging van mensen die wereldwijd samenwerken om armoede en onrecht te bestrijden.

Meisjes vertellen hun verhaal

woensdag, August 12, 2015 - 12:07

Jaarlijks lopen zo'n 3 miljoen meisjes in Afrika het risico om te worden besneden. Pijnlijke statistieken, maar gelukkig zijn er ook positieve veranderingen te zien! Steeds meer meisjes leren over de gevaren van besnijdenis en hun rechten en weigeren het te ondergaan. In veel gemeenschappen waar ActionAid werkt zijn nu andere rituelen bedacht om het 'vrouw-worden' te vieren. Lees hieronder de bemoedigende en inspirerende verhalen van meisjes en moeders die zich inzetten om vrouwenbesnijdenis uit te bannen. 

Op de foto hierboven zie je Damaris en haar dochtertje. Na de besnijdenis, werd Damaris uitgehuwelijkt aan een veel oudere man die haar mishandelde. Ze liep weg van haar man en vond gelukkig een ActionAid-groep die haar nog steeds beschermt. 

Salome, Kenia: wist aan meisjesbesnijdenis te ontsnappen File 30626 

Salome wist op zeer jonge leeftijd te ontsnappen aan vrouwenbesnijdenis. Toen zij 12 jaar oud was, sloten haar vader en broers haar op in huis om haar te laten besnijden. Maar haar moeder was ertegen en vroeg degene die de besnijdenis zou doen om later terug te komen. In de tussentijd stuurde zij Salome weg om water te gaan halen. Salome ontsnapte en liep in twee maanden tijd meer dan 200 kilometer. Ze gaat nu naar school in West Pokot, Kenia, waar ze zich veilig voelt.

Meko, Ethiopië: niet besneden omdat de Women's Watch Group haar beschermdeFile 30628 

In Ethiopië heeft ActionAid meer dan 1.000 vrouwen getraind om Women’s Watch Groups te vormen. De vrouwen leren over de schadelijke effecten van vrouwenbesnijdenis, over de bestaande wetten en hoe ze meisjes tegen besnijdenis kunnen beschermen. Deze kennis heeft er toe geleid dat meer dan 42.000 mensen in 12 gemeenschappen zijn gestopt met vrouwenbesnijdenis en steeds meer meisjes het weigeren te ondergaan. Meko’s moeder is een van de vrouwen actief in de Women’s Watch Groups en zij wist haar dochter voor een besnijdenis te behoeden.

Rose, Kenia: ontsnapte aan uithuwelijking en gaat weer naar school

File 30623 

Rose was 13 jaar toen haar vader en enkele ooms haar misleidden en haar onder dwang lieten besnijden. Meteen na de ceremonie kwam ze erachter dat ze moest trouwen en daarom vluchtte ze naar haar oom van vaders kant, die een leider binnen de gemeenschap was. Die hielp haar terug naar school te gaan en dreigde haar vader om uit de buurt te blijven, anders zou hij er melding van maken. De moeder van Rose is tegen besnijdenis en ondersteunt dat zij naar school gaat. Rose is nu lid van een meisjesclub van ActionAid waar ze pleit tegen vrouwenbesnijdenis.

Agneta: rende weg van huis en wist te ontsnappen aan uithuwelijking

File 30680 

Agneta wist niet precies wat besnijdenis inhield, maar haar grootmoeder moedigde haar aan. Ze was 14 jaar. Ze droeg een speciale rok op die dag, die ze nog steeds heeft (zie foto). Toen ze thuis kwam, hoorde ze dat haar vader haar wilde uithuwelijken. Ze rende weg van huis naar haar tante, 6 uur lopen bij haar vandaan. Ze wist dat haar tante lid was van een ActionAid-vrouwengroep die strijdt tegen gedwongen uithuwelijking en meisjes helpt de school af te maken. Met steun van haar tante, gaat ze nu naar school. 

File 30681 

Susan, Kenia: wil geen besnijdenis voor haar kinderen! 

File 30625

Susan is afkomstig uit West Pokot in Kenia. Ze is 35 jaar oud, moeder van vier kinderen en voorzitter van het door ActionAid ondersteunde Kongelai Women’s Network. Susan werd genitaal verminkt. Ze denkt er niet aan haar dochters te laten besnijden en ziet een positieve toekomst voor haar kinderen weggelegd. Volgens Susan staat de Keniaanse wet aan haar kant en moet deze door de gemeenschap gehandhaafd worden.   

Help ons nog meer meisjes te bereiken, steun ons werk >>

File 30763

ActionAid is een internationale ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het beschermen van mensenrechten en het bestrijden van armoede. ActionAid heeft kantoren in meer dan 40 landen en een hoofdkantoor in Johannesburg.