ActionAidNederland

ActionAid is een beweging van mensen die wereldwijd samenwerken om armoede en onrecht te bestrijden.

Vluchtelingenrapport legt mistanden in Griekenland bloot

maandag, June 20, 2016 - 17:25

In Griekse vluchtelingenkampen is sprake van veel geweld, en tegelijk is er een groot gebrek aan voedsel en medische zorg. Dat blijkt uit een nieuw rapport van ActionAid en Oxfam. Het rapport kwam tot stand op basis van gesprekken met meer dan 250 vluchtelingen in Lesbos, Athene en Epiru. Uit het verslag blijkt een totaal gebrek aan informatie, wat leidt tot onder meer angst en nervositeit bij vluchtelingen.

Daarnaast geeft het rapport vluchtelingen een gezicht en een stem door (vaak schrijnende) foto’s en verhalen. Daarmee willen ActionAid en Oxfam Europese leiders oproepen om de vluchtelingencrisis menselijk te benaderen. Vluchtelingen moeten humaan worden opgevangen en goede voorlichting, hulp en bescherming krijgen.

Meer dan 50.000 vluchtelingen en migranten zitten, na aan oorlog en armoede te zijn ontsnapt, nu opgesloten in detentiecentra, leegstaande gebouwen en geïmproviseerde kampen in Griekenland. Hun situatie verslechterde nadat de Europese landen in maart de noordelijke grens sloten, en met Turkije overeenkwamen om alle nieuwkomelingen te weigeren.

Download het volledige rapport hier.  

 

ActionAid’s werk met vluchtelingen

ActionAid werkt sinds 2015 in Griekenland - in de eerste instantie alleen op Lesbos en daarna ook in andere delen van het land. Ons werk is verschoven van het bijstaan van vluchtelingen op doorreis, naar begeleiding in vluchtelingenkampen. Wij richten ons met name op vrouwen: we maken hen bewust van hun rechten, zorgen voor hun veiligheid en bieden ondersteuning in basisbehoeften, zoals met hygiënekits, zeep en luiers. In onze vrouwencentra kunnen moeders in een afgeschermde omgeving borstvoeding geven en desgewenst psychologische hulp ontvangen. 

ActionAid is een internationale ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het beschermen van mensenrechten en het bestrijden van armoede. ActionAid heeft kantoren in meer dan 40 landen en een hoofdkantoor in Johannesburg.