ActionAidNederland

ActionAid is een beweging van mensen die wereldwijd samenwerken om armoede en onrecht te bestrijden.

“Honger en dood als gevolg van El Niño verspreiden zich snel”

dinsdag, July 19, 2016 - 09:26

ADDIS ABABA, 19 juli 2016 – Vandaag bespreken de Verenigde Naties in New York de voedselcrisis in Afrika, Azië en Centraal-Amerika. Maar liefst 60 miljoen mensen ondervinden de dagelijkse gevolgen van klimaatfenomeen El Niño. Om de crisis te kunnen bestrijden, is nog minstens 2,5 miljard dollar nodig – twee derde van het totale budget. ActionAid luidde de noodklok al eerder en krijgt daarbij nu bijval van de Ethiopische atleet Haile Gebrselassie. 

Gebrselassie wordt beschouwd als één van de grootste langeafstandslopers aller tijden. In zijn thuisland ziet hij veel mensen leven onder erbarmelijke omstandigheden als gevolg van de droogte – de ergste in 50 jaar. “Mijn land heeft de afgelopen jaren enorme stappen gezet in ontwikkeling, met name op het gebied van gezondheidszorg op het platteland. Nu voelt het alsof we weer terug bij af zijn: de gewassen zijn dor en droog en het vee is verhongerd. Families zijn wanhopig op zoek naar voedsel. Honger en dood verspreiden zich snel.”  

File 34770Haile Gebrselassie

Meer dan 10 miljoen Ethiopiërs lijden honger. Onder hen zijn kwetsbare groepen, zoals de 1,7 miljoen kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Maar liefst 435.000 kinderen zijn ondervoed en hebben dringend medische hulp nodig. De Ethiopische overheid verstrekt hulp aan miljoenen van haar inwoners, maar voor een crisis van deze omvang zijn de beschikbare middelen volstrekt ontoereikend.

Hoewel El Niño afneemt, zal haar verwoestende impact verder toenemen en voortduren tot ver in 2017. Gebrselassie: “Als gevolg van klimaatverandering zal het weer overal ter wereld steeds onvoorspelbaarder worden. Onze reactie op de huidige crisis voorspelt in hoeverre we daarop berekend zijn.”

ActionAid helpt een vijftal landen die getroffen zijn door El Niño met voedsel en schoon drinkwater. Daarnaast werken we aan voedselzekerheid op de lange termijn, om soortgelijke crisis in de toekomst te voorkomen. Lees hier meer over onze aanpak.