ActionAidNederland

ActionAid is een beweging van mensen die wereldwijd samenwerken om armoede en onrecht te bestrijden.

Boerinnen aan tafel bij Afrikaanse Unie en VN!

vrijdag, December 30, 2016 - 13:29

Het is onvoorstelbaar, maar nog altijd lijden 1 miljard mensen in de wereld elke dag honger. Alleen al in Afrika is 1 op de 3 mensen ondervoed. Boerinnen produceren het meeste voedsel, maar kunnen in veel gevallen geen aansprak maken op land. Daarom zetten wij ons in oktober 2016 in voor landrechten voor vrouwen, door middel van de Women2Kilimanjaro challenge. Wat heeft dit tot nu toe opgeleverd?

De campagne

In oktober vertrokken vanuit het oosten en zuiden van Afrika karavanen met tussen de 60 en 280 vrouwen naar de voet van de berg Kilimanjaro in Tanzania. Al tijdens hun reis door verschillende landen presenteerden ze hun eisen bij nationale overheden in Kenia, Tanzania en Mozambique.

Bij de Kilimanjaro presenteerden meer dan 400 vrouwen hun eisen in de vorm van een handvest aan vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie en nationale overheden, zoals Burundi.

Van hen beklommen 29 vrouwen de top van de berg. Een van hen is Joyce Dama uit Kenia. Toen haar vader overleed verwachtte zij zijn land te erven, maar haar neef dreigt het van haar af te pakken. Want hoewel vrouwen voor de Keniaanse wet dezelfde rechten hebben als mannen als het gaat om landbezit, de praktijk is anders. Voor Joyce was het reden om haar rechten op te eisen met mede-boerinnen.

Vanuit de hele wereld lieten mensen hun solidariteit blijken voor de vrouwen, ook in Nederland. En ook buiten Tanzania waren er vele soortgelijke activiteiten, zoals in Sierra Leona, waar vrouwen een soortgelijk eisenpakket presenteerden aan de autoriteiten, en in Kenia, waar 5000 vrouwen betrokken waren bij 6 ‘mini- Kilimanjaro’s’.

File 36498In Sierra Leone boekten vrouwen succes met een soortgelijke, lokale campagne om landrechten op te eisen.

Eerste resultaten

  • In januari 2017 zijn de vrouwen uitgenodigd bij een summit van de Afrikaanse Unie, waarbij alle Afrikaanse staatshoofden aanwezig zijn.
  • Ook zijn ze uitgenodigd bij een bijeenkomst van de Verenigde Naties in 2017 om hun handvest te presenteren.
  • Overheden van Sierra Leone, Kenia en Mozambique hebben al hun steun aan de boerinnen toegezegd en gezegd het handvest te zullen implementeren.
  • In Kenia werd het contract van het Amerikaanse bedrijf Dominion Farm niet verlengd, ten gunste van lokale boeren.

Meehelpen? Dat kan!

 

ActionAid is een internationale ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het beschermen van mensenrechten en het bestrijden van armoede. ActionAid heeft kantoren in meer dan 40 landen en een hoofdkantoor in Johannesburg.