ActionAidNederland

ActionAid is een beweging van mensen die wereldwijd samenwerken om armoede en onrecht te bestrijden.

"ActionAid maakt een duurzaam verschil"

maandag, January 2, 2017 - 13:35

“Ik heb voor ActionAid gekozen omdat deze organisatie echt een verschil maakt,” vertelt onze collega Luckystar, campagnecoördinator bij ActionAid Kenia. “De thema’s en projecten komen voort uit de mensen waar het om gaat, en we werken aan duurzame veranderingen.” Dit is haar verhaal.

Luckystar Miyandazi (28) is slechts 125 cm lang, maar met haar roodgeverfde gevlochten haar toch een heel opvallende verschijning. Haar bijzondere naam kreeg ze van de dokters die haar ter wereld hebben gebracht. Ze dachten dat het om een doodgeboren kindje ging maar toen ze haar wilden onderzoeken, begon ze te huilen. Daarom noemden ze haar hun 'lucky star'.

Ze groeide op in Nairobi in een gezin met zeven kinderen, waarvan vijf meisjes. Toen ze 10 jaar was scheidden haar ouders: haar moeder, een lange, sterke vrouw, vond dat haar huwelijk haar carrière beperkte. Hoewel alleenstaande moeder, slaagde ze erin om een baan als mentor aan een universiteit te bemachtigen en haar kinderen naar school te laten gaan. Inmiddels werkt ze voor een ngo die de levenskwaliteit van jongeren en vrouwen op het platteland wil verbeteren. Al haar vijf dochters hebben een universitair diploma behaald.

Mijn moeder is mijn inspiratie. Door haar wil ik een voorbeeld zijn voor andere jonge vrouwen, en hen een stem geven bij belangrijke beslissingen die spelen in de maatschappij.

Luckystar wilde de wereld zien en studeerde onder meer in Milaan, waar ze haar Master International Relations, International Law & Economics haalde. Ook werkte ze twee jaar voor het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag. Tegenwoordig is ze Tax Power-coördinator voor ActionAid’s Internationale Secretariaat in Nairobi.

“Belastingontwijking is een moeilijk onderwerp in Afrika. Veel veranderingen spelen zich af op beleidsniveau. Maar ActionAid heeft er een mensenonderwerp van gemaakt. We hebben burgers een stem gegeven om multinationals aan te pakken en regeringen aan te spreken op belastingafspraken.”

"ActionAid is heel gericht op resultaten," besluit Luckystar. "In het geval van belastingontwijking moet belastinggeld ten goede komen aan essentiële publieke voorzieningen, zoals scholen, gezondheidszorg en simpelweg voedsel voor heel veel mensen.”

ActionAid is een internationale ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het beschermen van mensenrechten en het bestrijden van armoede. ActionAid heeft kantoren in meer dan 40 landen en een hoofdkantoor in Johannesburg.