ActionAidNederland

ActionAid is een beweging van mensen die wereldwijd samenwerken om armoede en onrecht te bestrijden.

Campagne tegen landroof in Haiti vandaag van start!

donderdag, January 12, 2017 - 13:19

Vandaag is het precies zeven jaar geleden dat de verwoestende aardbeving in Haiti plaatsvond. Hierbij werden vele families getroffen, niet alleen direct maar ook in de nasleep. Vandaag dienen lokale boeren in Haïti een klacht in bij de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank omdat ze niet lang na de aardbeving van hun land werden verdreven voor de bouw van een industrieel park.

Landroof 

Na de aardbeving werd er in het kader van de wederopbouw financiering en goedkeuring verstrekt door de Haitiaanse overheid, de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank en andere donoren voor een industriepark met de naam Caracol. Dit industriepark, bedoeld voor de productie van onder andere kleding, werd gebouwd op vruchtbare grond in het noorden van Haiti.

Meer dan 1000 mensen zijn getroffen door de bouw van dit park. Zij kregen slechts een paar dagen van te voren te horen dat ze het land waarvan ze afhankelijk zijn voor hun voedselvoorziening en inkomsten moesten verlaten om plaats te maken voor het industrieterrein. Onder deze getroffen families vonden weliswaar consultaties plaats maar deze waren ontoereikend aangezien hen niet echt een keuze werd geboden. Bovendien was de financiële compensatie onvoldoende en werden de rechten van vrouwen niet in het proces meegenomen. Twee van de bewoners leggen uit hoezeer ze zijn getroffen door de bouw van het industriepark.

Marie Marthe Rocksaint is een kleinschalige boerin, moeder van 2 kinderen en één van de families die haar land verloor toen de bouw van het Caracol Industriële park begon.

Ik gebruik mijn land al 22 jaar maar werd gedwongen te vertrekken zonder compensatie voor het land dat ik gebruik voor mijn levensonderhoud. Hierna stuurde de overheid onderzoekers die allerlei informatie van ons wilden maar ons nooit vertelden hoeveel compensatie we zouden krijgen. Er waren geen onderhandelingsmogelijkheden, ze vertelden ons dat we de compensatie die we zouden krijgen voor ons land moesten accepteren. We dachten dat het park in ons voordeel zou zijn, ze beloofden ons eerst land en daarna huizen. Maar we kregen alleen een klein bedrag aan compensatie en verder niets.

Philomise Pierre vertelt:

Ik had een halve hectare land waarop ik pepers, papaya, mango’s en nog veel meer gewassen liet groeien. Toen ze (de vertegenwoordigers van de overheid) hier kwamen, lieten ze de boeren van alles geloven over hun land. Hij zei dat we zoveel geld zouden krijgen dat het genoeg zou zijn voor onze kinderen en zelfs de kinderen van onze kinderen. Dat is wat hij zei. Ook zette hij ons onder druk. We hebben het land gegeven omdat dit van ons geëist werd en hij zei dat we winst zouden maken. Nu heeft hij voor mijn halve hectare $1190 US dollar gegeven.    

Tijd voor actie!

Deze families en medewerkers zijn niet bij de pakken neer gaan zitten. Ze hebben zich verenigd en het “Kolektif Peyizan Viktim Te Chabe” opgericht en de hulp van ActionAid en partners ingeroepen. Ze willen op z’n minst gecompenseerd worden voor alles wat ze zijn kwijtgeraakt om weer bestaanszekerheid op te bouwen. ActionAid ondersteunt het collectief bij hun campagne voor een eerlijk compensatieproces en het claimen van hun rechten.

ActionAid Haïti en haar lokale partners hebben de afgelopen twee jaar actief onderzoek gedaan en dialoog gezocht met beleidsmakers, financiers als de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank en betrokken bedrijven om de bewoners en boerin hierin te steunen. In 2015 publiceerde ActionAid het rapport ‘Building Back Better?’ dat in detail in gaat op de landroof veroorzaakt door de bouw van Caracol. Pas halverwege 2016 had het collectief een eerste afspraak met de regering van Haiti en de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank. Helaas kreeg het collectief na deze meeting geen response meer over vervolgstappen.

Dit heeft de lokale boeren doen besluiten de campagne op te schroeven. Vandaag dienen ze met steun van de Accountability Council daadwerkelijk de klacht in bij de Amerikaanse ontwikkelingsbank. In afwachting van dit proces zullen wij de komende tijd ook de bedrijven die gebruik maken van het park oproepen hun verantwoordelijkheid te nemen in deze zaak.

Houd onze website en twitter account (@ActionAid_NL) in de gaten voor updates van deze campagne! 

 

ActionAid is een internationale ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor het beschermen van mensenrechten en het bestrijden van armoede. ActionAid heeft kantoren in meer dan 40 landen en een hoofdkantoor in Johannesburg.