ActionAidNederland

ActionAid is een beweging van mensen die wereldwijd samenwerken om armoede en onrecht te bestrijden.

"Dankzij ActionAid weet ik wat te doen bij een ramp"

maandag, February 6, 2017 - 16:23

ActionAid verleend noodhulp bij rampen, maar zorgt er daarnaast ook voor dat de bevolking zich beter kan voorbereiden op eventuele nieuwe rampen. Daarnaast bieden rampen ook kansen om veranderingen door te voeren, zoals een betere positie voor vrouwen. Daarom gaven we leiderschapstrainingen aan vrouwen in Haïti na de aardbeving in 2010, zoals aan Nadège Pierre (33). Daar had ze na orkaan Matthew profijt van!

Dankzij de training van ActionAid weet ik nu precies wat ik moet doen tijdens rampen,” vertelt Nadège, coördinator bij een van ActionAid’s Women Friendly Spaces, waar vrouwen worden opgevangen in een veilige en schone omgeving. “Zo zorg ik bijvoorbeeld voor een goede verdeling van hulpgoederen, iets wat vaak niet eerlijk gebeurt. Ook help ik vrouwen bij het verkrijgen van inkomen, want tijdens de orkaan is veel verloren gegaan. Bijvoorbeeld door zaden uit te delen, zodat ze voedsel kunnen verbouwen en hun kinderen weer te eten kunnen geven." 

Het werk van Nadège beperkt zich niet tot één vrouw:

Ik mobiliseer andere vrouwen en leer hen wat zij kunnen doen tijdens rampen. Hierdoor kunnen we tijdig en georganiseerd reageren.

Het belang van vrouwelijk leiderschap Vrouwelijke leiders zijn een belangrijke sleutel bij noodhulp en wederopbouw, zo bleek bij eerdere rampen. Vrouwen richten zich op alle lagen van de bevolking en zorgen voor een eerlijke verdeling van goederen en opschaling van zaken als gezondheidszorg en onderwijs voor iedereen. Ook zorgt vrouwelijk leiderschap tijdens een ramp ervoor dat ze actief betrokken zijn bij besluitvormingsprocessen. Hierdoor krijgen vrouwen óók in rustiger tijden meer inspraak bij beslissingen die hen aangaan. 

File 36720

Help vrouwen zoals Nadège!